Olympische Spelen Vancouver 2010

Voorbereiding Column deel 6

Ter voorbereding heb al 6 artikelen geschreven in ons bedrijfsblad 'Superabsorber'. Met de titel 'Road to Vancouver' verscheen er elke twee maanden een verhaal in het blad.

In februari 2010 vinden de Olympische winterspelen plaats in Vancouver, Canada. Ik heb, als redactielid, kaartjes kunnen bemachtigen voor het onderdeel langebaanschaatsen. In de komende uitgaves van de super absorber een verslag van de voorbereidingen en uiteraard van het evenement zelf. In deze aflevering deel 6: Het gaat nu echt beginnen!

De brand erin!

Je zou het bijna vergeten maar ineens was het er weer: Olympisch nieuws! De brand zit er in, in de fakkel wel te verstaan. Wij zouden geen Nederlanders zijn als we niet eens iets bijzonders met die vlam hebben gedaan; wij waren de eersten die in de moderne geschiedenis de vlam weer hebben laten branden. Dat gebeurde in Amsterdam tijdens de spelen van 1928.

De antieke Spelen waren verbonden aan Zeus, de Griekse oppergod. Voor zijn tempel in Olympia werden op het hoofdaltaar 100 ossen verbrand. Dit vuur werd brandende gehouden gedurende de Spelen. De vlam ervan werd, net als alle andere offers, aangestoken met het heilige vuur van de godin Hestia.

Op 22 oktober heeft een Griekse schone dit ritueel nog een dunnetjes overgedaan en met een brandglas de fakkel ontstoken.

Na wat heen en weer geloop en wat praatjes van plaatselijke bobo's ging de vlam in de fakkel. Op 30 oktober landde de vlam in Canada en begon aan een indrukwekkende rondreis door het grootste land ter wereld. Voor wie het wil zien, kijk even op: http://www.vancouver2010.com/more-2010-information/olympic-torch-relay/olympic-torch-relay-interactive-map/

,,Tot 12 februari zal de vlam meer dan 1030 gemeenschappen hebben bezocht, 119 inheemse zegeningen hebben ondergaan, drie oceanen hebben aangeraakt en zijn gedragen door een variatie aan Canadezen die alle leeftijden, culturen, religies en taalgebieden vertegenwoordigen'', vertelde John Furlong, baas van het organisatiecomité van Vancouver.

Tijdens zijn ruim 45000 km (!) lange tocht, komt de vlam zelfs in de meest noordelijk gelegen gemeenschap ter wereld: Alert in de provincie Nunavut.

Kijk, dan ben je nog eens bezig met reclame maken voor een van de grootste sportevenementen ter wereld. Toch een heel gesleep met zo'n vlam maar als het goed is kom ik de vlam tegen op 12 februari volgend jaar als deze het vuur in Vancouver aansteekt. Het is de vlam van broederschap, vrede en vriendschap. Ik ben benieuwd of er dan nog ossen in de schaal zitten. Ik ga niet naar de openingsceremonie; er waren geen kaarten meer, het lijkt me daar verrekte koud en bovendien zijn ze veel te duur (blijf een Nederlander natuurlijk). Ik geef de voorkeur aan het Holland Heineken House en wat sfeer proeven in en om het stadion.

De aanloop naar de spelen is begonnen; er zijn wat schaatswedstrijden en de eerste schaatsers maken zich al sappel of ze wel op tijd in vorm zijn om de spelen mee te kunnen doen. Onze Sven is al zeker van een plaats maar hij gaat dan ook naar 'Svencouver' las ik in de krant en langs de schaatsbaan zie je ook 'Svenergy' reclame. Toch leuk dat spelen met woorden, wat dacht je trouwens van de volgende:

Er schijnen nogal wat bendes de dienst uit te maken daar in de omgeving, ben benieuwd of ik daar wel veilig zit.

Jolly

oeps uutkieken dan!!!

Henk B... Vernon BC

Wat betreft de bendes: http://www.boston.com/news/world/canada/articles/2009/03/29/as_olympic_games_near_gang_violence_terrifies_vancouver/

ps. misschien moet je uitkijken als je ene Willem A. en Max Z. tegenkomt in het Holland House

Rob

Zo lang je je mutsje maar ophoudt......