Olympische Spelen Vancouver 2010

Woensdag 24 februari: 5000 meter dames

Goedemorgen Nederland. Lekker geslapen?? Het is 'the day after' dus er zal in menig huis een uurtje nagepraat zijn. Hier zijn er toch wel wat mensen die met een kater zijn wakker geworden. Men denkt nog steeds over 'wat had kunnen zijn'. Wat een sof, kreeg nu al mails met foto's van Kemkers die met een blinde geleide hond langs de kant staat te coachen.

Ik las dat bij Harm en Hetty er ook een aardbeving was tijdens de race van sven. Het epicentrum lag voor de bank......... Nou, ik kan het me wel voorstellen hoor. Knap lullig dat zo'n fout nou net op dit evenement gemaakt wordt. Neem nog maar een biertje Harm, dat gaat wel goed met wisselen.

Gisteren toch maar even naar het HHH geweest, Bob verdient tenslotte toch ook een huldiging. Hij ging er goed mee om vond ik, of het allemaal waar is moet je je maar afvragen maar diplomatiek blijft ie wel. Na de huldiging was Guus Meeuwis aan de beurt, dit keer hebben we het hele concert uitgezeten. Het was geen skihutmuziek dus best te doen. Druk was het wel weer, veel Canadezen en natuurlijk veel Oranje!

In het HHH geven ze dagelijks een krantje uit: The Daily Dutch. Hierin van alle nieuws over de Nederlanders in Vancouver. Er wordt nu opgesomd wat er zoal in het HHH omgaat sinds de opening:

• 15.000 porties friet
  • 10.000 kroketten
  • 7.500 porties stamppot
  • 3.200 broodjes hamburger

De shop met holland artikelen moet al op veel vragen nee verkopen want veel mdingen zijn uitverkocht. De gouden medaille die je als flesopener kunt gebruiken was volgens mij als eerste uitverkocht. Vragen ze wel 10 dollar voor (Nederlands denk ik weer hè)

De teller van het bezoekersaantal staat nu al op 65.000 terwijl men dacht dat er in totaal 70.000 mensen zouden komen. Dat gaan 'we' wel halen!

Er zijn nog een paar dingen die me opvallen:

• We halen regelmatig brood bij een broodwinkel in de mall. Dat heb je misschien wel gelezen. De mevrouw die ons meestal helpt is van Chinese komaf (of zoiets) en lispelt er lustig op los. Is verder wel een aardig mens hoor. Moet wel even vooropstellen dat we in Canada zijn en de mensen hier geen Nederlandse maatstaven moet aanleggen. We bestellen dan 4 broden en die gaan ook in zo'n snijmachine als bij ons. Als het brood gesneden is gaat ze eerst het gesneden brood verpakken en met zo'n ijzerdraadje met papier eraan sluiten. Dan pakt ze pas het volgende brood om te snijden. Dat kan natuurlijk veel efficiënter door eerst het tweede brood in de snijmachine te leggen en dan de eerste te verpakken. Ach, het heeft ook wel zijn charme. Het gaat allemaal wat gemoedelijker hier. Dat is ook wel relaxed. Zo'n plakbandmachine om de broodzak dicht te maken heb ik hier ook nog niet gezien, dat maakt voor hen het werk misschien ook wat makkelijker.
  • Als we voor de wedstrijd op de oval zijn dan wordt het tijdsysteem getest door middel van zogenaamde 'forerunners' dat zijn schaatsers die dan een paar rondjes rijden. Zo kunnen ze zien of alles werkt. Die forerunners gaan uitgebreid warmlopen en inrijden en hebben dan ook nog aërodynamische pakken aan. Vervolgens vliegen ze erin alsof ze goud kunnen winnen en worden ze hartstochtelijk toegeschreeuwd door het publiek. Dat is dus allemaal om het tijdssysteem te testen........

Ik moet even iets rectificeren, als je een paar wedstrijden hebt gezien denk je dat je er ook wat vanaf weet. Maar ik ben even weer op de juiste koers gezet door de huisgenoten, dat zijn natuurlijk de echte experts. Ik moet dus even recht doen aan de onmetelijke kennis van mijn huisgenoten. Ik meldde eerder dat de achtervolgingsploeg van de VS met Shani Davis schaatst. Dat, waarde lezers, is niet waar want Shani doet niet mee.

Vandaag was de 5000 meter voor de dames en de experts verwachtten niet dat de dames hier potten konden breken, hetgeen geschiedde (.....eigenlijk niet natuurlijk). Jorien en Elma reden mooi maar veel te langzaam. Ook Cindy Klassen reed te langzaam, het is toch wel meelijwekkend om de teloorgang van een kampioen zo mee te maken. Sablikova had moeite met (jaja, daar zijn ze weer, de oosterburen) Stephanie Beckert, meer dan ze verwacht had. Ze heeft in de eerste ronden de basis gelegd voor het goud door snellere ronden te rijden.

Ook hebben de Canadezen weer eens hun chauvinistische kant laten zien, ze schreeuwen Groves vooruit terwijl Beckert ver voor ligt en veel minder aanmoedigingen krijgt.

Nou, we hadden uiteindelijk toch een mooi podium, er stond geen oranje op dus hebben we vanavond niet echt wat te vieren. Het brons voor Clara was wel mooi, ik begreep dat dit een van haar laatste wedstrijden is.

Tijdens de race kwam Cynthia Block bij ons op de tribune. Tijdens de rustpauzes komt ze bij de fans op de tribune om bijvoorbeeld met kleine kinderen het spel met MukMuk te doen. MukMuk is een van de mascottes van deze spelen. MukMuk staat op de nominatie om aangeschaft te worden. Die kan mooi aan de spiegel in de auto. Zoek hem maar even op op internet: http://www.vancouver2010.com/mascot/en/profile_mm.php

Ook gooit ze af en toe ballen in het publiek, met die ballen kun je naar de medaille uitreiking in het BC place stadion. In de fotosectie staat er een screenshot van het scherm in de schaatshal.

Nu kwam ze een interview doen met één van de vrijwilligers, ik stond daarachter. Dit is in Nederland niet te zien, het is volgens mij exclusief voor de mensen in de schaatshal. Ik heb een foto van het scherm in de hal gemaakt, dan kun je het shirt zien.

Na de schaatsexercitie van Sablikova zijn we rustig naar huis gereden na natuurlijk eerst bij de bakker wat theegebak te hebben gehaald. Lekker voor bij de koffie. Vanavond naar Earl's restaurant om eens lekker te nassen met de harde kern van de huisgenoten. Hier heb ik wel zin in. Ook eten is een olympische bezigheid, iedereen doet het hier dus moeten we ons daar niet aan onttrekken.

Verder weinig te melden.

Tot de volgende aardbeving.

Habri

Irene

Ha Harrie
Ik kan wel lezen waar je echte belangstelling naar uit gaat en dat is volgens mij niet het schaatsen. Kom je niet tonnetje rond thuis? En volgens mij moet je ook afkicken van de Starbucks. Je geniet wel zo te lezen. Nog heel veel "lekkere" dagen.
Groetjes Irene ;)